info@suomi125.fi
Biografia

Suomi 125 ohjelman perustaja ja ylläpitäjä:

Martti Kiikka


Martti Osmo Antero Kiikka (s. 20. toukokuuta 1949 Hyvinkää) on suomalainen yrittäjä ja teollisuusneuvos, joka toimi Teknos Group Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1982–2005. Teollisuusneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 2011. Kiikka on toiminut pitkään luottamustehtävissä toimialan eri yhdistyksissä sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvän hyväntekeväisyyden parissa.

Ura

Kiikka aloitti työt perheyrityksessä vuonna 1976, ja hänen ensimmäinen projektinsa oli perustaa Teknoksen tehdas Rajamäelle. Kiikasta tuli Teknoksen toimitusjohtaja vuonna 1982, ja Teknoksen koko osakekanta siirtyi vuonna 1986 sukupolvenvaihdoksen myötä hänen omistukseensa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana Kiikka toimi vuosina 1997–2017. Teknos perustettiin vahvalle tekniselle pohjalle ja tuotekehitys oli jo alkuaikona yksi yrityksen tärkeimpiä resursseja. Konserni on Suomen suurimpia perheyrityksiä, ja se on yhä perustajasuvun omistuksessa. Teknoksen asiakaskunta muodostuu ammattimaalareista, jälleenmyyjistä ja jakelijoista. Teollisuuspuolella Teknos on tunnettu muun muassa rakennus-, energia- ja koneteollisuuden sekä ovi- ja ikkunateollisuuden parissa.

Luottamustoimet

Kiikka on toiminut luottamustehtävissä yrityksensä toimialoilla Suomen väriteollisuusyhdistyksessä ja Kemianliitossa sekä Elinkeinoelämän Keskusliitossa ja Perheyrittäjien liitossa. Hyväntekeväisyydessä Kiikka on keskittynyt lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen Koulutus Elämään -säätiössä. Hän on ollut perustamassa Reservin Mentorit -säätiötä, jonka tavoitteena on nopeuttaa nuorten reserviläisten siirtymistä mielekkäälle uralle.
Yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana Kiikka kymmenkertaisti isänsä perustaman yhtiön liikevaihdon. Tämä tapahtui pääosin yritysostojen kautta.
Lapsuus, opinnot ja uran alku

Kiikan vanhemmat olivat insinööri Osmo Kiikka ja lääketieteen lisensiaatti Meri Drugg. Suvussa on ollut paljon yrittäjiä, isä Osmo Kiikalla oli Viipurissa 1920-luvulta alkaen rakennusliike, joka tuhoutui toisen maailmansodan puhjettua ja suvun omaisuus menetettiin. Osmo Kiikka aloitti yritystoiminnan uudestaan vuonna 1948 perustetussa Teknoksessa Hyvinkäällä.
Kiikka kirjoitti ylioppilaaksi Hyvinkään yhteiskoulusta vuonna 1970, lähti opiskelemaan koneinsinööriksi Ruotsiin Köpings Tekniska Institut:iin ja valmistui vuonna 1972. Päätös teknillisen alan opiskelusta ei ollut itsestään selvä, sillä nuorena Kiikka halusi lääkäriksi. Kiikka suoritti asepalveluksen ja valmistui reserviupseerikurssilta numero 135, ”Lumimies”. Asepalveluksen jälkeen hän hankki työkokemusta ja toimi myynti-insinöörinä Auramo Oy:ssa ja koneinsinöörinä Tillanderilla, ennen kuin siirtyi perheyritykseen töihin.

Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Kiikka